Intensieve yogastudies in Rishikesh. Lees een verslag van een succesvolle reis.

Even er tussen uit – studiereis naar India!

En zo bevond ik me dan om 1 uur ‘s nachts, samen met nog 10 mensen, waaronder 8 ‘studenten’ van onze opleiding tot yogadocent in de Himalaya Traditie, in hartje Delhi – midden in de nacht - op zoek naar een onvindbaar pension!

Een bekende situatie. Expect the unexpected! Maar met mijn lieve man en mijn collega erbij zou alles wel goed komen! En dan met de taxi door de dorpjes, en over de snelweg-zonder-verkeers-regels, òp naar de foothills van de Himalaya,  zorgde eveneens voor de nodige commotie. Gelukkig bleek de prachtige bloementuin van de ashram, het ‘luxe’ onderkomen en de simpele, smakelijke ‘keuken’ met veel ‘dahl’ de perfecte ambiance te bieden voor een degelijke  voorbereiding op een straf lesprogramma! Het moest een uitbreiding worden van wat iedereen in Nederland al geleerd had (?), maar nu met ‘senior’ teachers, specialisten van de Himalaya Traditie.

Om 5.45 wakker worden tijdens subtiele hatha…7.30 meditatie met een dikke deken om (het werd pas net lente!) en vervolgens ontbijt met Indiase rijst en marsala tea om 8.30. Daarna volgde elke dag een hele trits van activiteiten en trainingen: ademhalingspractices om de hemisferen van het brein in balans te krijgen en het autonome zenuwstelsel te leren beïnvloeden; een bezoek aan het Himalayan Institute Hospital, dat zorg draagt voor 10 miljoen mensen, en dat door middel van satellietverbindingen de mensen op het platteland en in de bergdorpjes in contact brengt met de artsen! Dr.Cathy met een lezing over o.a. sexuele voorlichting aan de jeugd via de computer en satelliet, over projecten met vrachtwagenchauffeurs om aids terug te dringen, over het Cancer Research Institute, over de moderne medische universiteit, waar de studentenbevolking voor 50% uit meisjes bestaat! Aansluitend een lezing in het Ayurvedic Centre over een holistische levenswijze als geneeskundig systeem, erkend door de WHO, dat het zelfgenezend vermogen van de mens aanspreekt, dat 5000 jaar oud is en daarmee de oudste geneeswijze die de mensheid kent. Hier gaan we meer over horen!

Door de talloze waarschuwingen voor een ‘wilde olifant’ vlogen we in hoog tempo door de jungle terug naar Rishikesh en zagen we behalve apen gelukkig ook billboards met ‘Save the Girl Child’, ‘Stop Child Labour’ en ‘Stop Poly Bags’. Weer terug: ontspannings technieken en concentratie- /meditatie-oefeningen; deze kwamen altijd aan het eind van de middag om even bij te komen en te leren bewust afstand te nemen van die drukke wereld.

Om de effectiviteit van de technieken te testen konden we terecht bij de neuroloog van het Meditation Research Institute, dat de biofeedback technologie waar men in Nederland al kennis mee had gemaakt, weer met de nieuwste technologie uitbreidde richting meditatie.

De hoofdmoot van de training bestond echter uit dagelijkse lezingen. ’s Middags werd Kapila, de grondlegger van de Samkya filosofie in 10 sessies uitgebreid behandeld; ’s avonds liep het Knowledge Centre vol met mensen die geïnteresseerd waren in vergelijkende godsdienstwetenschappen, comparative religions, de ‘georganiseerde’ religies zowel als de ‘ervaringsgerichte’ religies. Mooi om te zien dat alle wereldreligies in verschillende mate de universele yogakennis in zich dragen, waarmee yoga, en zeker yoga-meditatie, de verbindende factor genoemd kan worden. De lezingen werden afgerond met een korte serie over ‘het laatste nieuws’ uit de yoga-psychologie, die na meer dan 3000 jaar springlevend is en nog steeds niet is ‘ingehaald’ door de westerse psychologie.

Het was dus echt wel terug naar de schoolbanken! Maar discipline staat hoog in het vaandel! Na zo’n dag viel iedereen direct in slaap! Gelukkig restte er nog voldoende tijd voor shoppen in Rishikesh, of in het zonnetje zitten aan de oevers van de Ganges bij een vermaarde grot of een bezoek aan een eeuwenoud apentempeltje. Er werd geSMSt dat het een lieve lust was. Kortom, voor ons allemaal was het een geweldige ervaring. Het organiseren van zo’n compleet programma vol afwisseling, was geen sinecure. Met medewerking van iedereen is het gelukkig prachtig voor elkaar gekomen. In India zet iedereen er op zo’n moment de schouders onder!  SEVA ! ‘In selfless service’ voor die ander. Ik kan er alleen maar met dankbaarheid op terug kijken.

Louella

Februari 2013