Swami Veda Bharati

Swami Veda Bharati is de grondlegger en spirituele leider van zowel de wereldwijde organisatie Association of Himalayan Yoga Meditation Societies International (AHYMSIN) als van de Swami Rama Sadhaka Grama Ashram in Rishikesh, India. Ook is hij de spirituele gids van de Sadhana Mandir Ashram, die in Rishikesh gesticht werd door zijn leermeester Swami Rama, en van de Himalayan Institute Hospital Trust nabij Dehradun, India.

Swami Veda groeide op met Sanskriet als moedertaal en werd opgevoed in de eeuwenoude Sanskriet traditie. Zijn grote kennis (veda betekent ‘kennis’) is tot hem gekomen door intuïtie. Al op zeer jeugdige leeftijd onderwees hij de Vedas en Patanjali’s Yoga Sutras. Later behaalde hij hoge universitaire graden in Engeland en Nederland. Hij is auteur van vele boeken, waaronder het veelgeprezen commentaar op de Yoga Sutras van Patanjali.

Inmiddels heeft Swami Veda al meer dan 60 jaar yoga onderwezen, en colleges en lezingen gegeven over de hele wereld, o.a. in het World Parliament of Religions en de United Nations World Council of Religious Leaders. Swami Veda heeft een diepe kennis van de geschriften van alle religies evenals van de verschillende Oosterse en Westerse filosofische richtingen, en omdat hij 17 talen beheerst, is hij in staat meditaties te leiden voor mensen van verschillende geloven – vanuit hun eigen meditatieve tradities. Zo geeft hij Buddhisten Buddhistische mantra’s en leidt hij Christenen volgens de rijke Christelijke meditatieve en contemplatieve tradities.

Swami Veda – en de hele Himalaya Traditie - beijvert zich Oosterse en Westerse wetenschap bij elkaar te brengen en van elkaar te laten profiteren, zoals zijn leermeester, Swami Rama, dat ook deed. Aan het Menninger Institute in de VS demonstreerde Swami Rama aan wetenschappers delta hersengolven tijdens volledig bewustzijn. Dit experiment is door Swami Veda herhaald in een onderzoekslaboratorium. In zijn boek Yogi in the Lab beschrijft Swami Veda de huidige staat van wetenschappelijk onderzoek naar meditatie en geeft hij aan in welke richting de onderzoekingen zich moeten bewegen. In zijn eigen laboratorium in Rishikesh laat Swami Veda wetenschappers onderzoek doen, dat aansluit bij studies die uitgevoerd worden aan diverse Amerikaanse en Britse universiteiten, waar ook de gunstige (gezondheids)effecten van meditatie onderzocht worden.

Actueel

Silence Retreat   with   Swami Ritavan Bharati 20...
De Opleiding tot Yogadocent in de Himalaya Traditie...
Art of Silence by Swami Veda Bharati   This passage...
Silence - Save Your Breath and Live Long 23 March...
Two Paths in Yoga by Swami Veda Bharati   There are...
Meditatie Retraite   DE YOGA VAN DE STILTE Vrijdag...
  ‘Yoga is Meditatie’ was het hoofdthema van de...
The Real Meaning of Meditation What is meditation?...
  Enkele jaren voordat Louella Gerritsen - een van...
Interview met Willem Meijer op de OHM...
Swami Nityamuktananda, een van onze ‘senior teachers’ ...
Poweryoga of de “Power” van Yoga? Swami Veda...
Sinds duizenden jaren zijn de Himalayas de...