Sonia van Nispen tot Sevenaer

Meer dan twintig jaar heb ik gewerkt voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ik fantastische en uitdagende plaatsingen heb gehad, waardoor ik – met ongelooflijk veel plezier – in verschillende landen heb mogen wonen en werken (Mexico, Tanzania, Burkina Faso, Benin). Het was geweldig op die manier mensen en culturen te leren kennen, en bovendien bezig te zijn met onderwerpen die er echt toe doen.

In 1997 begon ik met yoga, op advies van een collega van de Nederlandse Ambassade. Ik begon in feite aan yoga om gezondheidsredenen, maar werd al snel geraakt door de spirituele kant. Hier vond ik antwoorden op vragen waar ik al heel lang mee rondliep. Voor de eerste keer voelde ik me ‘thuis’ op een spiritueel pad.

In Burkina Faso ontmoette ik Idriss Ouédraogo, de oprichter van het yogacentrum aldaar, een enorm actieve en ongelooflijk inspirerende docent, die mij in contact bracht met de Himalaya Traditie. Ik was nog geen jaar bezig toen hij zei dat hij vond dat ik les moest gaan geven. Ik zei nee: ik was overwerkt en moest minder doen, niet méér. Hij zei: “De Traditie heeft je iets van waarde gegeven, en je bent in staat om het door te geven.” Van toen af aan ging ik zo vaak mogelijk naar les (soms wel vijf keer in een week), en ik begon te gaan naar de internationale yogadocentenopleiding van de Traditie in India en de Verenigde Staten. In 1998 begon ik met lesgeven.

Toen ik werd overgeplaatst naar het buurland Benin zei Idriss dat ik daar een centrum moest oprichten. Dat heb ik gerund van 2001 tot 2007. Met de hulp van Idriss en enkele van de internationale docenten hebben we daar een aantal Afrikaanse leraren opgeleid om door te gaan als ik weg was.

Sinds 2008 geef ik jaarlijks les in India in de internationale yogalerarenopleiding van de Himalaya Traditie (zie www.hyt-ttp.com). Sinds 2012 geef ik regelmatig les in Zwolle.