De Yogawetenschap

Yoga is een ervaringswetenschap: alle kennis die de rishis en yogis via de oude yogageschriften en via mondelinge overlevering hebben doorgegeven kan nu nog ervaren en geverifieerd worden – in meditatie. De yogabeoefenaar is de onderzoeker die zijn/haar lichaam en geest gebruikt als laboratorium. Bij het onderzoek volgt de beoefenaar een wetenschappelijke methode, wat betekent dat de ‘proeven’ kopieerbaar zijn en de resultaten verifieerbaar.

Velen denken dat yoga een religie is. Dit is een misvatting. Yoga overstijgt religie en yoga verbindt alle religies. Yoga wordt dan ook gepraktiseerd door Christenen (Katholiek, Protestant, Orthodox), Buddhisten, Moslims, Hindoes, Humanisten en Atheïsten.

Swami Rama, de belangrijkste representant van de oude Bharati-lijn van yogi’s, en leermeester van Swami Veda Bharati, de huidige spirituele leider van Himalaya Yoga Meditatie Traditie, zegt in een van zijn lezingen:

Het gaat om de praktijk. Yoga is de meest praktische wetenschap. Het staat los van welke godsdienst dan ook. Het helpt juist alle godsdiensten ter wereld. Alle godsdiensten schrijven voor wat je moet doen. Yoga leert je hoe je moet zijn – en niet alleen het mentale gedeelte ervan. Je ontvangt niet alleen het mentale, maar ook het fysieke deel en, als er zoiets is dat spiritueel genoemd kan worden, je dat ook.

…..

Dit is een wetenschap die ervaren is, en die in het verleden al door miljoenen zieners onderzocht is. En zelfs vandaag de dag wordt deze wetenschap in de Himalaya door alle heiligen en zieners, de wijze leraren, gepraktiseerd. Dit is voor de moderne mens een grote weldaad gebleken. Bij voorbeeld, als je helemaal geen behoefte aan spirituele kennis hebt, leert yoga je hoe je een gezond mens kunt worden. Een goed figuur, een goede gezondheid en vitaliteit – yoga leert het je bereiken, en schenkt je ook nog enkele geheimen over de ademhaling.

Uit: Breathing, een lezing gegeven door Swami Rama op 5 november 1969 in Minneapolis, Minnesota, VS.